fbpx

Flattrack je disciplína, která má v USA svoje kořeny a tak se nelze divit tomu, že jeho popularita dosahuje úplně jiných rozměrů, než tady v Evropě. Svědčí o tom nejen startovní listina, kde bylo ve dvou hlavních kategoriích přihlášeno na 60 závodníků, ale stačí projít paddockem, který připomíná spíš depo MXGP. Týmové kamiony, hospitality a několik továrních týmů s velkým počtem mechaniků. První dva závody se odjely ve slavné Daytoně, která je součástí tzv. Daytona Bike Week festivalu, jenž navštěvují statisíce motorkářů a součástí jsou závody jako AMA Supercross, Flattrack či silniční závody Daytona 200. Na startovní listině AMA Flattrack třídy Singles byl jako první Čech v historii Ervín Krajčovič ml.

foto: Mariah Lacy

Den před prvním závodem sezóny je tradičně na programu test day, ve kterém mají závodníci možnost osahat dráhu a porovnat se s konkurencí. V praxi to znamená vyjetí na 7×6 kol s ne příliš velkou pauzou mezi jednotlivými výjezdy na dráhu. „První dva tréninky jsem se seznamoval s dráhou. Šířka, poloměr i délka byly fajn, podobné tomu co jezdíme v Evropě. Ale povrch byl úplně, ale úplně jiný. Pogumovaná, metr široká stopa držela jak čert. Jak se ale vyjelo mimo, tak to bylo jak na ledě. Hodně závodníků padalo na předek, což na flattracku moc zvykem není.„, popsal první kola Ervín Krajčovič. V kategorii Singles, tedy jednoválců, bylo přihlášeno 44 závodníků. Přes kvalifikaci, která se jela na rychlé kolo, do hlavního závodu postupovalo 32 nejlepších. „Celou dobu jsem bojoval hlavně s motorkou. Běžně jezdím na KTM, ale tady padla volba na Hondu. Což nebyl problém, ale podvozek byl úplně jiný. Na výjezdu ze zatáček byla motorka téměř neovladatelná a tak jsem se testovacím dnem protrápil. Potřebovali jsme nový tlumič, který jsme ale měli k dispozici až další den před závodem.“ 

foto: Mariah Lacy

Den závodu se jel ve formátu jednoho volného tréninku a dvou kvalifikačních. „Hned dopoledne jsme vyměnili tlumič. Sice už nebyla možnost ho vyzkoušet a případně řešit další změny, ale horší to už být nemohlo, tak jsme do toho šli. Hned po prvních pár kolech bylo jasné, že to byla dobrá volba. Motorka se chovala mnohem líp a já konečně mohl na výjezdu vyletět pod plným plynem„. Hned v tréninku přišlo zlepšení a časomíra ukazovala 26. místo a v Q1 dokonce 16. pozici s pouhou ztrátou 0,3s na prvního. „První kvalifikace se mi povedla, jelo se mi dobře. Dráha se ale každým vyjetím měnila a také rozbíjela. Nevěděl jsem, jestli se v Q2 bude zrychlovat, nebo třeba už moc ne a můj cíl byl jednoznačně dostat se do závodu. Takže jsem nic neslavil a snažil se do dalších šesti kol dát vše.“ Druhá kvalifikace však Krajčovičovi vůbec nevyšla. Mnoho chyb a podstatě žádné dobré kolo na časomíře. Bylo z toho tedy 34. místo se ztrátou 0,6s na prvního závodníka a 0,057 na postupovou příčku.

Druhý den si pořadatelé pohráli s dráhou a trochu ji pozměnili. Bylo zajímavé, jak z jednoho oválu pár změnami uděláte v podstatě jinou dráhu s jiným poloměrem zatáčky. Pro Krajčoviče byl však další závod jako přes kopírák. První kvalifikace sice nepřinesla tak dobrý výsledek, ale pořád to vypadalo na postup, ale druhá se nepovedla. Časově to vycházelo až na 37. příčku a v kombinaci obou časů na první nepostupové místo, tedy 33. „První den se mi dráha sice líbila víc, ale i tak jsem nepostoupil jen kvůli tomu, že jsem nezajel jediné čisté kolo. Buď jsem byl dlouhý do zatáčky, nebo mi naopak motorka skákala na výjezdu. Včera to bylo o dvě místa, teď o jedno. Rozestupy jsou minimální a tak každý spin zadního kola navíc je prostě ztráta. Že jsem se nedostal do hlavního závodu mě sportovně mrzí jak dlouho nic„, popsal zklamaný závodník.

Výsledek nebyl dobrý. Nicméně když vidím jak jezdí a podívám se na časy, tak to asi nebude tak zlé. Měli jsme půjčenou motorku, jel jsem v kožené PSI kombinéze, integrální helmě. Na tohle všechno nejsem zvyklý. A dráhu tu taky mají všichni najetou. Nicméně jsem chtěl být na startu závodu a to mě mrzí. Chtěl bych poděkovat týmu a všem partnerům, co nám pomohli se sem dostat a poprvé postavit českou vlajku na největší závody flattracku v USA.

První závody se v České republice pojedou v rámci MMČR 21.4. na pardubické dráze.

 

Sdílejte: