fbpx

O víkendu se do své druhé poloviny přehoupne FIM Mistrovství světa ve flattracku. Seriál poskládaný z šesti závodů a závodníků ze čtrnácti zemí bude tuto sobotu pokračovat ve francouzském Morizes. Naši závodníci zvládli ve třech závodech posbírat tři pódiová umístění, přičemž v boji o světový titul je Ervín Krajčovič, který se v průběžném hodnocení nachází na druhém místě. S náskokem osmi bodů vede Američan Halbert.

Sezóna odstartovala TT závodem v Itálii. Na dráze kousek od Turína se našim již pravidelně příliš nedaří a tak chtěli prolomit smůlu alespoň finálovým umístěním. Ondřej Svědík se po pár chybách do finále probojovat nezvládl a skončil na 11. místě. Finále naopak neuniklo Krajčovičovi a do posledních kol dokonce bojoval o pódium. Základní částí jsem prošel celkem dobře, ikdyž v Boves obvykle stačí jeden bod a jste o 4-5 míst dole. Ve finále to byla v prvních kolech pěkná strkanice, ale povedlo se mi udržet třetí místo. Asi 3 kola před cílem jsem ale udělal pár chyb a nechal se dojet a předjet Halbertem. V posledním kole jsem mu byl zase hned za zadním blatníkem a zkusil předjet, ale nepovedlo se. Se čtvrtým místem jsem ale i tak byl spokojený,popsal Ervín Krajčovič. TT vyhrál dvojnásobný mistr světa z let 2020 a 2021, Fin Lasse Kurvinen. Bod za dvacáté místo si odvezl Tomáš Kolařík.

Po kratší pauze se kolotoč přesunul jen kousek za hranice České republiky do německé Míšně. První ovál sezóny měl už trochu více napovědět o rozložení sil a o tom, kdo bude favoritem na celkové umístění. Základní část ovládli společně Krajčovič s Halbertem. Páté místo bral Svědík a tak mohl vybírat finálové místo v první řadě. Do finále se totiž startuje ze dvou řad po šesti závodnících. Raketový start do finále měl Svědík a ihned se mu podařilo udělat pár metrů náskok, který si držel téměř do posledních kol. Poté ale nastala velká bitva, do které se zapojili hned čtyři závodníci včetně Svědíka a Krajčoviče. Boj až na cílovou pásku nakonec nejlépe zvládl Halbert před Krajčovičem a Svědíkem. Čtvrtý skončil Ital Corradetti a pátý vítěz prvního závodu, Lasse Kurvinen. V Míšni to byla reklama na závody. Po startu to bylo hodně divoký a ani nespočítám, kolikrát jsem se s někým trefil. Pak se to trochu ustálilo a ve čtyřech jsme poodjeli zbytku. V posledních kolech to byl masakr, přelejvalo se to každou zatáčkou a nakonec nám to s Ondrou dalo na bednu. Ale byla to škoda, první místo bylo kousek,“ řekl Krajčovič k finálovému závodu v Míšni.

První polovinu sezóny uzavřel závod v anglickém Kings Lynn. Dráha, za kterou jezdí plochou dráhu třeba náš Jan Kvěch je známá tím, že za sucha extrémně drží, ale pokud prší je to jako na ledě. Celý den pršelo a do poslední chvíle se nevědělo, zda se závody odjedou. Organizátoři ale udělali neskutečnou práci a během hodiny dráhu vysušili tak, že se dalo jezdit tzv. po uchu. Základní část ovládli oběd Halbert s Krajčovičem. Vyrovnanost dokazuje fakt, že na děleném třetím místě po 12 jízdách byli Svědík, Neave a Corradetti. Ve finále si pak naši vybrali smůlu, protože z pátého místa ve třetím kole spadl Svědík a Krajčovič udělal chybu hned po startu, která ho stála několik pozic. Po startu mi na výjezdu podklouzlo zadní kolo. Propadl jsem se a byť jsem asi celý den byl nejrychlejší, tak než jsem se za Halberta dostal, na útok už nebyl čas. Potřeboval jsem alespoň ještě jedno kolo.Krajčovič přes nejrychlejší kola v základních jízdách i finále skončil druhý. Třetí příčku obsadil domácí Tim Neave, který je známý také ze závodů BSB. Svědík se po pádu dostal do cíle jako dvanáctý.

V celkovém hodnocení vede Halbert před Krajčovičem o 8 bodů. Ztráta není velká. Na druhou stranu ani malá. Ze tří závodů jsem pokaždé dojel desetinu za Halbertem a jestli chci myslet na to, že ho dotáhnu, musím ho letos konečně porazit,uzavřel Krajčovič z Orion – Moto Racing Group. Další závod se pojede už tuto sobotu 7.9. ve francouzském Morizes.

Sdílejte: